Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα είχε την ανάγκη να εξερευνά συνεχώς τον χώρο που τον περιβάλλει υιοθετώντας ταυτόχρονα κανόνες λειτουργίας στο περιβάλλον του. Ένας τέτοιος χώρος είναι και η θάλασσα, που έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους πρέπει κάποιος να μάθει πριν βρεθεί πάνω σε ένα σκάφος για να περάσει άνετα και ευχάριστα.
Η επιλογή της παρέας είναι μεγάλο δίλημμα…
Η απόφαση για μια θαλασσινή εξόρμηση έστω και μιας ημέρας με σκάφος αποτελεί αποτέλεσμα της συνύπαρξης μιας παρέας που διακατέχεται από μεγάλο ενθουσιασμό. Πριν βρεθεί όμως κανείς με την παρέα του πάνω σε ένα σκάφος θα πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος ότι η θαλασσινή εξόρμηση δεν θα μετατραπεί σε αντιπαλότητα και εκνευρισμό.
Συνήθως μια παρέα σε έναν γήινο χώρο είτε είναι καλή είτε κακή, μπορεί κάποιος να την αποφύγει αν είναι πλέον κουραστική. Πάνω σε ένα σκάφος όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο χώρος συνήθως είναι αρκετά περιορισμένος και η υπομονή αν χρειαστεί, θα πρέπει να διατηρηθεί όχι για λίγες ώρες αλλά για όλες τις ημέρες του ταξιδιού. Επίσης οι πράξεις κάθε επιβάτη έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καλοπέραση, στην διασκέδαση αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της παρέας. Βέβαια η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σωστή επιλογή της παρέας, μέλη της οποίας γνωρίζουν καλά τις συνήθειές τους.
Και ποιος θα είναι ο αρχηγός...
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στην ξηρά δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς ο αρχηγός της παρέας. Στη θάλασσα όμως υπάρχει αρχηγός και είναι ένας, ο καπετάνιος. Σ’ αυτόν υπακούουν όλοι καθώς είναι ο απόλυτα υπεύθυνος για την ασφάλεια όλων.
Τροφοδοσία στο σκάφος
Η τροφοδοσία ενός σκάφους σε τρόφιμα και νερό είναι ζωτικής σημασίας για μια πετυχημένη κρουαζιέρα. Το είδος των τροφίμων με τα οποία θα πρέπει να εφοδιαστεί ένα σκάφος εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του αλλά και τη σχεδίαση της κρουαζιέρας. Έτσι, η γνώση της χωρητικότητας του ψυγείου του σκάφους, η δυνατότητα χρήσης κουζίνας ή φούρνου μικροκυμάτων, η δυνατότητα αποθήκευσης πόσιμου νερού, οι παροχές γλυκού νερού γενικότερα αλλά και η χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων είναι οι κυριότερες πληροφορίες που πρέπει να αναζητήσει κανείς πριν ενοικιάσει ένα σκάφος και αρχίσει να φτιάχνει τη λίστα των τροφίμων.
Λίστα τροφοδοσίας
Η λίστα τροφοδοσίας αποτελεί ένα θέμα για κάθε κρουαζιέρα και θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικά, ειδικά όταν στην παρέα συμμετέχουν και παιδιά. Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει αν τα γεύματα χωριστούν σε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό με τις κατάλληλες επιθυμίες για τον καθένα. Τα παγάκια επίσης καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο ψυγείο, είναι όμως άκρως απαραίτητα για τα ποτά της παρέας σας, για τα οποία θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για το κάθε άτομο χωριστά. Τον έλεγχο της λίστας και την εκτέλεση της τροφοδοσίας θα πρέπει να αναλάβει ένα έμπειρο μέλος της παρέας, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει και να συμπληρώνει τακτικά τα αποθέματα σε κάθε ενδιάμεση στάση.
Τι θα φάτε
Τα τρόφιμα αποτελούν πάντα αποτέλεσμα επιλογών για την κάλυψη των γαστρονομικών αναγκών της παρέας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι τα νωπά τρόφιμα συνήθως μειώνουν σημαντικά τη χωρητικότητα του ψυγείου σε πόσιμο νερό και χαλούν γρήγορα αν δεν καταναλωθούν έγκαιρα. Από την άλλη τα πολλά αλλαντικά και τα παστά τρόφιμα αυξάνουν την κατανάλωση του πόσιμου νερού. Έτσι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα φρούτα αποτελούν τις πιο σωστές επιλογές μαζί με τα αφυδατωμένα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί που διατηρούνται εύκολα εκτός ψυγείου. Φυσικά ο σωστός σχεδιασμός της κρουαζιέρας θα πρέπει να προβλέπει συχνές στάσεις για ανεφοδιασμό σε νωπά τρόφιμα ή ένα γεύμα εκτός σκάφους για τη σωστή συντήρηση του οργανισμού.
Νερό το πολυτιμότερο αγαθό…
Το πόσιμο νερό είναι το κυριότερο αγαθό που πρέπει να εξασφαλίσει κανείς για όλα τα άτομα της παρέας. Το πλήθος των ατόμων και οι καιρικές συνθήκες υπαγορεύουν και την ποσότητα νερού που πρέπει να αποθηκευτεί. Κάθε ενήλικας καταναλώνει συνήθως δύο λίτρα νερού την ημέρα. Η ποσότητα αυτή όμως μπορεί να αυξηθεί σημαντικά όταν επικρατεί ζέστη ή έντονη δραστηριότητα αλλά και σε μεγάλες διαδρομές ιστιοπλοΐας χωρίς ελλιμενισμό. Τα αναψυκτικά και τα ποτά μπορούν να δροσίσουν, δεν αναπληρώνουν όμως σε καμιά περίπτωση το πόσιμο νερό μέσα στη θάλασσα και κάποιες φορές μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωσή του. Έτσι ένας καλός υπολογισμός για να υπάρχει επάρκεια θα μπορούσε να είναι περίπου τρία λίτρα νερού ανά άτομο και ανά ημέρα. Αν η ποσότητα αυτή υπερβαίνει τη χωρητικότητα του σκάφους τότε θα πρέπει να προβλεφθεί ενδιάμεση στάση της κρουαζιέρας για ανεφοδιασμό.
Προσοχή στη κατανάλωση του αποθηκευμένου νερού
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν καταναλώνετε το αποθηκευμένο νερό γενικής χρήσης. Το νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενές εντός του σκάφους πριν την επιβίβαση σας σε αυτό. Η κατανάλωση του επιβάλλει να είστε φειδωλοί. Όταν πλένετε τα πιάτα, τα λαχανικά και τα φρούτα, όταν κάνετε ντους είτε στο κατάστρωμα είτε στην τουαλέτα του σκάφους, πρέπει να το χρησιμοποιείτε με σύνεση και μέτρο για να μη σας λείψει, όταν για κάποιο λόγο δεν μπορέσετε να το ανεφοδιαστείτε εγκαίρως.
Πόσες βαλίτσες να πάρετε
Αν ταξιδέψετε με super yacht υπάρχει η δυνατότητα για βαλίτσα περιορισμένων διαστάσεων. Αλλά αν ταξιδέψετε με ιστιοπλοϊκό δεν υπάρχει καμία!!. Πολλοί θα ήθελαν να κουβαλήσουν μαζί τους μια μεγάλη ταξιδιωτική βαλίτσα αλλά οι διαστάσεις και οι χώροι ενός σκάφους δεν επιτρέπουν ίσως ούτε την τοποθέτησή της μέσα σε αυτό. Ένας εύκαμπτος σάκος λοιπόν είναι η καλύτερη επιλογή, και αν θέλετε τα ρούχα σας να παραμείνουν ατσαλάκωτα καλό είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε αυτόν, τυλιγμένα σε μικρούς κυλίνδρους. Επιπλέον, καλό είναι ο σάκος να είναι αδιάβροχος, μια και η παραμονή στη θάλασσα συνεπάγεται στενή επαφή με το νερό και την υγρασία. Ένα εύκαμπτος σάκος συνήθως έχει μικρές διαστάσεις, οπότε η επιλογή των ρούχων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά.
Τι ρούχα να πάρετε
Ο ρουχισμός είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να παίρνει κανείς μαζί του σε κάθε ταξίδι. Το είδος και η ποσότητά του είναι το πρώτο κριτήριο και εξαρτώνται κυρίως από το κλίμα της περιοχής προορισμού και τη διάρκεια της παραμονής σε αυτόν αλλά και από την εποχή έναρξης του ταξιδιού. Ένα δεύτερο κριτήριο είναι οι δραστηριότητες που θα γίνουν στον τόπο προορισμού.
Η θάλασσα δεν είναι χώρος μόνο για μπάνιο, γι αυτό μην αρκεστείτε στην επιλογή μόνο ενός μαγιό. Το κλίμα της θάλασσας είναι υγρό και ψυχρό τη νύχτα και θερμό και υγρό την ημέρα. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι κάθε μέρος του σώματος απαιτεί τη δική του φροντίδα και προστασία και ας προσπαθήσουμε να συμπληρώνουμε αντίστοιχα τη λίστα του ρουχισμού. Το κεφάλι είναι το σημείο του σώματος που ανταλλάσσει την περισσότερη θερμότητα με το περιβάλλον. Γι αυτό κρατήστε το προστατευμένο με ένα ελαφρύ καπέλο την ημέρα αλλά ίσως χρειαστεί και ένας μάλλινος σκούφος για τη νύχτα. Ο κορμός του σώματος περιέχει πολλά από τα ζωτικά όργανα, γι αυτό θα πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία ημέρα και νύχτα και να διατηρείται όσο το δυνατόν στεγνός. Μην προτιμήσετε μόνο τα κοντομάνικα αλλά συμπεριλάβετε και μακρυμάνικα ρούχα, που να είναι όσο το δυνατόν εφαρμοστά και να στεγνώνουν εύκολα. Οι κυρίες μπορούν να εφοδιαστούν με 1-2 φορέματα, σορτς και παρεό που λόγω μεγέθους πιάνουν μικρό χώρο στο σάκο.
Επίσης, τα εσώρουχα αποδεικνύονται σωτήρια τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Για τον ρουχισμό κάτω από τη μέση το μαγιό είναι μια πρόταση για την ημέρα όταν το σκάφος είναι αγκυροβολημένο. Όταν όμως το σκάφος είναι εν πλω, το μαγιό δεν αποτελεί και τον ιδανικότερο ρουχισμό. Οι βερμούδες εξυπηρετούν στη ζέστη της ημέρας ενώ ένα μακρύ παντελόνι είναι απολύτως απαραίτητο για τη νύχτα. Τα πέλματα των ποδιών όπως και οι παλάμες των χεριών ανταλλάσσουν συνεχώς θερμότητα με το περιβάλλον. Έτσι καλό είναι να παραμένουν γυμνά για να διατηρείται το σώμα δροσερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ οι κάλτσες ενδεχομένως να θεωρούνται απαραίτητες.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υγρασίας είναι η επιλογή ρούχων που είναι εφαρμοστά στο σώμα ώστε να μπορούν να στεγνώνουν εύκολα και γρήγορα. Οι νύχτες στη θάλασσα ακόμη και το καλοκαίρι είναι υγρές και ψυχρές, έτσι ένα καλό φούτερ ή ακόμη και ένα μάλλινο πουλόβερ, μία νιτσεράδα ή ένα αδιάβροχο τζάκετ είναι απαραίτητα αξεσουάρ και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν υπερβολή. Φυσικά χρειάζονται και τα κοντομάνικα για τη διάρκεια της ημέρας, αρκεί να μη φυσά μελτέμι γιατί μια μπλούζα με μακρύ μανίκι και από ύφασμα που στεγνώνει εύκολα και γρήγορα θα ήταν η καλύτερη επιλογή.
Τα υποδήματα στο σκάφος εξυπηρετούν τον δικό τους σκοπό. Οι απλές σαγιονάρες που φορά κανείς σε μια παραλία δεν συνιστώνται γιατί συνήθως γλιστρούν, κάνοντας το βάδισμα στο κατάστρωμα του σκάφους αρκετά άβολο αν όχι επικίνδυνο. Καλύτερη επιλογή για την ημέρα είναι να παραμένει κανείς ξυπόλητος αλλά και για λόγους ασφαλείας, όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αν αυτό δεν είναι εύκολο, τότε τα χαμηλά ναυτικά παπούτσια με μαλακή λευκή σόλα είναι η σωστότερη επιλογή. Αν όμως οι συνθήκες της κρουαζιέρας προβλέπονται αρκετά υγρές, τότε και οι χαμηλές ναυτικές μπότες κρίνονται απολύτως απαραίτητες. Τα μυτερά τακούνια απαγορεύονται και οι σκληρές μαύρες σόλες αποτελούν τον χειρότερο εχθρό του καταστρώματος και φυσικά αν τα συμπεριλάβει κανείς στον εξοπλισμό του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο στις ενδιάμεσες στάσεις εκτός του σκάφους.
Κάθε σκάφος διαθέτει μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ντουζιέρα, τουαλέτες και κάθε καμπίνα περιλαμβάνει κρεβάτια, σεντόνια, μαξιλάρια, πετσέτες και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό που περιλαμβάνεται στη λίστα της ιστοσελίδας κατά την περιήγησή που γίνεται σε ένα σκάφος, αλλά παρόλα αυτά όλα τα μέλη της παρέας θα πρέπει να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους γυαλιά, αντηλιακό, πετσέτες θαλάσσης και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ενδεχομένως να χρειαστούν χάπια για την ναυτία, κουνουπιέρα και εντομοαπωθητικό.
Mini ηλεκτρικές συσκευές
Οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν με 12V και 220V, όμως στεγνωτήρες μαλλιών και σίδερα ρούχων χρησιμοποιούν μεγάλη ισχύ για να λειτουργήσουν και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα του σκάφους, επομένως πριν την επιβίβαση οι ταξιδιώτες να ενημερωθούν από τον καπετάνιο για τις συσκευές που μπορούν να πάρουν μαζί τους.
Οι καμπίνες δεν έχουν ιδιαίτερη ηχομόνωση…
Ο ήλιος, η θάλασσα, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα ανεβάζουν την ερωτική διάθεση, η οποία παρόλα αυτά πρέπει να έχει σιγή ιχθύος… Γιατί αν είστε ζευγάρια ως επιβάτες του σκάφους πρέπει να θυμάστε πως η ηχομόνωση δεν είναι και το καλύτερο χαρακτηριστικό του…
Διαλέξτε το κατάλληλο σκάφος για σας και την παρέα σας
Μία παρέα μπορεί να επιλέξει ένα σκάφος σύμφωνα με τις ανέσεις που επιθυμεί. Μέσα στην ιστοσελίδα υπάρχουν σκάφη τα οποία διαθέτουν internet, κλιματισμό, θέρμανση ή άλλες ανέσεις. Κατά κανόνα τους μήνες από Νοέμβριο έως και Μάρτιο θα χρειάζεται θέρμανση, ενώ από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο ψύξη. Επίσης κατά την επιβίβαση στο σκάφος που ναυλώσατε, βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι σε άριστη κατάσταση, ο εξοπλισμός του είναι τακτοποιημένος με τάξη και προσοχή ώστε τα πράγματα της παρέας σας κατά την πλεύση να είναι τακτοποιημένα και αποθηκευμένα σε ντουλάπια και θήκες.
Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, είναι συνήθως πλήρως επανδρωμένο με καπετάνιο, μηχανικό, ναύτες, chef, καθαρίστριες, νταντά κλπ, όπως προβάλλονται στην ιστοσελίδα με τα προφίλ των σκαφών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κάθε επιπλέον επιθυμία ή απαίτηση τιμολογείται διαφορετικά. Αν το σκάφος διαθέτει wifi, σε περίπτωση χρήσης του θα πρέπει να ενημερωθείτε για το κόστος των επικοινωνιών που χρεώνονται, δεδομένου ότι τα περισσότερα σκάφη χρεώνουν διαφορετικά τη χρήση διαδικτύου.
Η ευχή μας
Η Diamond Yachting και οι συνεργάτες της, σας προτείνουν να αφήσετε πίσω τα προβλήματα που σας απασχολούν να αφεθείτε ελεύθεροι να ανακαλύψετε νέα μέρη που δεν θα βλέπατε ποτέ οδικώς, χαλαρώστε και διασκεδάστε στο απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά σας, ευχόμενοι αυτές οι διακοπές να είναι οι καλύτερες της ζωής σας.